Spierproblemen

Spieren en Balans – daar draait alles om

Wat is een spierprobleem ? Een spierprobleem is te omschrijven als een verkleving van de vezels in een spier. Hierdoor is er verminderde of geen doorbloeding meer. Aanspannen van de spier (buigen)  is dan gewoon mogelijk. Het ontspanningsproces van de spier (strekken)  is echter afhankelijk van doorbloeding en wordt dus beperkt.

Met behulp van massage kan je spieren in goede conditie brengen en sneller laten herstellen na inspanning of blessure. 

Verklevingen/harde delen in spieren gaan nooit vanzelf over.  Wel kunnen ze door een goede massage worden opgelost. Het is belangrijk dat alle spieren volledig los gemasseerd worden. Een kleine (rest) verkleving zorgt er nl. voor dat een spier geen volledige doorbloeding heeft. Door voor een maximale doorbloeding in de spieren te zorgen kunnen deze optimaal functioneren en in combinatie met correcte training zal een algehele spier balans en optimale bewegingsvrijheid ontstaan.

Spierproblemen kunnen ontstaan door ongelukken zoals vastliggen, hangen, uitglijden, maar ook door overbelasting, slecht passend zadel, opstappen zonder krukje etc.; ze sluipen er vaak langzaam in.  In het laatste geval zal je een spierprobleem niet altijd herkennen omdat je gewend bent aan de bewegingen van je paard. Paarden zijn zeer sterke atleten met enorme ‘will to please’ en zullen bijna altijd proberen te doen wat je van hen vraagt, zij  gaan dan in het lijf compenseren wat tot een spier onbalans kan gaan lijden. Als deze onbalans langer duurt  zal zich dat uiten door onder andere minderde bewegingen, niet kunnen buigen, het niet kunnen uitvoeren van oefeningen zoals wijken, aanspringen in galop, omstellen etc. Uiteindelijk  kan dit zelfs leiden tot kreupelheid.

Spierproblemen kunnen ook ontstaan door verkeerde trainingsgewoonten. Ze kunnen voorkomen worden door voldoende, goede warming-up en cooling-down en door correcte trainingsopbouw.

Herkent u deze problemen ?  Stap op de goede weg, bel me voor een afspraak zodat we uw paard/pony weer in optimale conditie kunnen brengen.