Paarden

 

Massage, sportmassage of massagetherapie voor paarden is de laatste jaren behoorlijk in opmars. Masseurs bieden hun diensten en kwaliteiten aan onder diverse titels. Er zijn diverse opleidingen die je kan volgen om paarden te masseren. Korte opleidingen om alleen je eigen paard te leren masseren en opleidingen om als professional aan het werk te gaan. Ook daarin is veel verschil en het  is moeilijk de juiste keuze te maken.

Destijds heb ik bewust gekozen voor de Stress Point Therapy oftewel de Jack Meagher Methode. Dat is een specialisme voor paarden uit Amerika die veel verder gaat dan welke massage vorm dan ook. Op de volgende pagina’s kunt u lezen over deze bijzonder effectieve massage methode voor spierproblemen.

Afgelopen jaren liep ik wel eens tegen problemen aan waarbij niet de spieren het primaire probleem waren. Daarom volg ik regelmatig bijscholingen en doe aanvullende cursussen. Inmiddels ben ik opgeleid als masseur/therapeut MLD (manuele lymfedrainage) voor paarden en mensen.

Problemen zijn vaak combinaties van verschillende factoren: er zijn meerdere specifieke massage vormen om die problemen op te lossen. Belangrijk is dan de volgende stap: het voorkomen van problemen.