Manuele Lymfe Drainage

Manuele Lymfe Drainage, oftewel MLD, is een subtiele, milde massage techniek die direct werkt op het lymfesysteem.

De functie van het lymfesysteem is het reinigen van het lichaam door het afvoeren van o.a. ziektekiemen en afvalstoffen. Met MLD verhoog je de afvoer capaciteit van het lymfesysteem, waardoor afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel wat verantwoordelijk is voor rust, ontspanning, opbouw én herstel. Omdat het lymfesysteem ook ziektekiemen afvoert heeft MLD ook een duidelijk effect op het immuumsysteeem. De algehele weerstand gaat omhoog.

Het lymfesysteem wordt belemmerd door stress, pijn, verdoving, ontstekingsreacties of aanhoudende stimulatie (bandages of andere knellende hulpmiddelen). Ook bij een hoge bloeddruk (bij stress of inspanning) kan de lymfevloed belemmerd worden.

MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beïnvloeding van hierboven beschreven functies is MLD een prima behandelmethode vóór en na operaties, na medicatie, na een narcose, bij  kneuzingen, littekens, chronische infecties, peesontsteking, mok, stalbenen, overbelaste spieren en pezen, slecht helende wonden, verkoudheden, einschuss (in overleg met dierenarts), hoefbevangenheid etc.

Contra-indicaties zijn cardiale decompensatie, een acute lokale bacteriële infectie, droes en tumoren.