Compressie therapie

In de humane geneeskunde worden aandoeningen zoals lymfeoedeem, lipoedeem of vaataandoeningen al tientallen jaren succesvol behandeld met compressietherapie. Bij omvangstoename van ledematen wordt deze (ambulante)therapie ingezet als hoogst effectief middel.

Bij paarden bestaat deze (ambulante) compressietherapie uit het volgende:

  • Manuele lymfedrainage
  • Compressie dmv verband, elastische kous of bandage
  • Bewegingstherapie
  • Huid-/wondzorg
  • Hoefverzorging

Manuele Lymfe Drainage stimuleert het lymfesysteem en voert hierdoor het overtollige lymfevocht en afvalstoffen af. Met compressie d.m.v. verbandzwachtel of EquiCrow bandage wordt het behaalde resultaat behouden. Bewegingstherapie is belangrijk om het lymfesysteem tot een optimale werking te stimuleren. Daarnaast is huid-/wondzorg en een goede hoefverzorging noodzakelijk.

Preventief: Wanneer een paard/pony langere tijd stil moet staan (stal, transport) kan er stuwing in het lymfestelsel onstaan. Hierdoor kunnen de benen opzwellen of peesproblemen ontstaan. Equicrown bandages oefenen compressie uit op het paardenbeen waardoor het lymfesysteem gestimuleerd en ondersteund wordt. Door deze ‘ademende” compressiebandages wordt de afvoer van lymfevocht en afvalstoffen actief afgevoerd. Het been wordt/blijft hierdoor dunnen er fitter.